Ga naar de inhoud

Het nationaal preventie akkoord

Het Nationaal Preventieakkoord is een overeenkomst in Nederland is gesloten tussen de overheid, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden, zoals het bedrijfsleven en zorgaanbieders. Het doel van het akkoord is om de gezondheid van veel Nederlanders te verbeteren door het aanpakken van specifieke gezondheidsproblemen.

Het akkoord richt zich op drie belangrijke thema’s:

  1. Roken: Het streven is om een rookvrije generatie te creëren in 2040. Dit houdt in dat jongeren niet meer beginnen met roken en dat volwassen rokers worden ondersteund om te stoppen. Maatregelen om dit te bereiken omvatten onder andere het verhogen van accijnzen, het beperken van verkooppunten, en het verbieden van tabaksreclame.
  2. Overgewicht: Het doel is om het aantal mensen met overgewicht te verlagen door gezondere voedingskeuzes te bevorderen, meer beweging te stimuleren en het bewustzijn te verhogen van de gezondheidsrisico’s van overgewicht. Acties omvatten het verminderen van suiker en calorieën in producten, het maken van afspraken met cateraars en bedrijven over gezonder voedselaanbod, en lokale initiatieven ter bevordering van sport en beweging.
  3. Problematisch alcoholgebruik: De focus ligt op het verminderen van riskant alcoholgebruik, met name onder jongeren en zwangere vrouwen. Maatregelen omvatten voorlichting, het aanpakken van alcoholreclame en -marketing, en het versterken van lokale alcoholpreventie.

Het akkoord is opgesteld in overleg met meer dan zeventig organisaties en ondertekend door staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is niet wettelijk bindend, maar functioneert als een gezamenlijke inzet en afspraak tussen partijen om samen te werken aan de gestelde doelen. De uitvoering van het akkoord wordt ondersteund door specifieke actieplannen, regelmatige monitoring en evaluatie van de voortgang.

Maatregelen: Nationaal preventie akkoord

het Nationaal Preventieakkoord is een uitgebreid plan dat zich richt op het verminderen van gezondheidsrisico’s en het bevorderen van een gezondere bevolking in Nederland. Het is een samenwerking op grote schaal waarbij vele partijen betrokken zijn. Hier is wat meer gedetailleerde informatie over elk van de drie hoofdpunten en de acties die ondernomen worden:

Roken

Roken is een van de voornaamste oorzaken van ziekte en vroegtijdige sterfte in Nederland. Het akkoord stelt als ambitie dat in 2040 minder dan 5% van de volwassenen rookt en dat er geen enkele jongere meer rookt. Dit willen ze bereiken door:

  • Het rookvrij maken van speeltuinen, sportterreinen, schoolpleinen en zorginstellingen.
  • Het inzetten op rookvrije generaties door middel van onderwijs en voorlichtingscampagnes.
  • De verkoop van tabaksproducten aan banden te leggen, bijvoorbeeld door het aantal verkooppunten te verminderen en het uitstallen van tabaksproducten in winkels te verbieden.
  • Het verhogen van de prijs van tabaksproducten via accijnsverhogingen.

Overgewicht

Met een toename van overgewicht en obesitas in Nederland, is het doel om het huidige aantal volwassenen met overgewicht terug te dringen van 49% naar 38% in 2040. Voor kinderen is de ambitie om het percentage met overgewicht te verminderen van 13,5% naar 9,1%. Dit willen ze realiseren door:

  • Het verbeteren van het voedingsaanbod op scholen en in sportkantines.
  • Samenwerkingen met de voedingsindustrie om producten gezonder te maken door minder suiker, zout en verzadigde vetten toe te voegen.
  • Het stimuleren van dagelijkse beweging en sport.
  • Campagnes om water drinken te promoten boven suikerhoudende dranken.

Problematisch alcoholgebruik

Het doel is om het aantal volwassenen dat overmatig alcohol drinkt te verminderen van 8,8% naar 5% in 2040, en het binge-drinken onder jongeren sterk terug te dringen. Dit willen ze aanpakken door:

  • Striktere handhaving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol.
  • Voorlichting en bewustwordingscampagnes, gericht op de risico’s van alcoholgebruik.
  • Het ontmoedigen van alcoholgebruik via prijsbeleid, zoals minimumprijzen voor alcoholhoudende dranken.
  • Het bevorderen van het aanbod van alcoholvrije dranken in de horeca.

Het akkoord is geen statisch document, maar wordt aangepast aan de hand van tussentijdse evaluaties en nieuwe wetenschappelijke inzichten. De effectiviteit van het Preventieakkoord hangt af van de inzet en samenwerking van alle betrokken partijen en de bereidheid van de Nederlandse bevolking om gezondere levenskeuzes te maken. Het is een nationale strategie die streeft naar een gezondere toekomst voor alle Nederlanders.
Meer over het Nationaal Preventie Akkoord lees je op de site van de rijksoverheid.